ONTSTAAN CRITERIUM

Het succesverhaal gaat verder in 2022-2023


Beste loopvrienden,

Wat een triomf was in 2022, wordt in 2023 alleen maar bevestigd. In plaats van de 11 organisaties die in 2022 waren aangesloten, kwamen er spontane aanvragen binnen om zich ook te verbinden met het Helpshop Loop Criterium. Dit resulteerde in een uitbreiding naar 16 wedstrijden. Een duidelijk bewijs dat het Helpshop Loop Criterium op de goede weg is. Het seizoen van 2022 werd afgesloten met een schitterend slotfeest in de zaal de Burchtheem in Brustem, een evenement dat nog lang in herinnering zal blijven.

In 2023 mochten we nog meer deelnemers verwelkomen, en introduceerden we het 'vaste borstnummer', met in totaal 102 vaste borstnummers. Het sportieve jaar leek voorbij te vliegen, en ons slotfeest werd ditmaal in Wellen georganiseerd om alle deelnemers comfortabel te kunnen accommoderen. De deelnemers genoten van een heerlijk pastabuffet, aangeboden door het Helpshop Loop Criterium, als blijk van waardering voor hun trouw en inzet.

Natuurlijk mogen we de drijvende krachten achter de schermen niet over het hoofd zien: de organisatoren en de vele vrijwilligers. Hun onvermoeibare inzet en toewijding bij elke wedstrijd vormen het kloppende hart van het Helpshop Loop Criterium. Zonder hen zou het onmogelijk zijn om zulke goed georganiseerde, veilige en plezierige loopwedstrijden te realiseren.

Het is hun passie voor de loopsport en hun bereidheid om tijd en energie te investeren, die ervoor zorgt dat elke wedstrijd vlekkeloos verloopt. Van het regelen van de logistiek en het opzetten van parcours tot het zorgen voor een warme ontvangst en een gezellige sfeer - hun bijdrage is onmisbaar.

Hun werk achter de schermen mag dan misschien niet altijd zichtbaar zijn, het effect ervan is dat des te meer. Zij zijn de onbezongen helden die ervoor zorgen dat het Helpshop Loop Criterium elk jaar weer een succes is.

We kijken uit naar het seizoen 2024, dat nu al veelbelovend lijkt te beginnen met maar liefst 162 uitgegeven vaste borstnummers. Dit enthousiasme is een voorteken dat we goed op weg zijn naar nog een succesvol jaar. We hopen u natuurlijk bij een of meerdere wedstrijden te mogen verwelkomen.

Veel succes en plezier gewenst in 2024!
We kijken ernaar uit om samen met u weer een fantastisch loopjaar te beleven.

Ontstaan criterium 2021


 Beste loopvriend,  

Gedurende 25 jaar bestond er in Zuid-Limburg de Haspengouw Challenge, die ontstond in 1992.
 Het was gedurende een 20-tal jaren het enige criterium van wegwedstrijden, dat talloze jaren erg succesol was en een grote schare lopers deed genieten van de wedstrijden in Zuid-Limburg.
Met het verlopen der jaren leek er wat sleet te komen op de vaste formule en zag men het deelnemersaantal stilaan maar gestaag afnemen.

 In Zuid-Oost Limburg ontstond ondertussen met de Victors Cup een nieuw initiatief, dat de zaken op een modernere manier aanpakte en op korte tijd uitgroeide tot een organisatie met een 6-tal wedstrijden met een alsmaar groeiend succes.
  In tussentijd gooide het bestuur van de Haspengouw Challenge het bijltje erbij neer in 2017.

 De Victors Cup was dus nog enkele jaren het enige wegcriterium in Limburg, maar ook hun bestuur zocht in 2019 een overnemer voor deze organisatie. 
Helaas lukte dit niet en zat Limburg, waarschijnlijk als enige provincie in het ganse land, zonder loopcriterium.

  Zegge en schrijve begin 2020 veranderde de hele situatie. 
Een vies onzichtbaar beestje veranderde alles in de ganse wereld, dus ook in de wereld van de amateurloper. 
Er werd nergens meer gelopen en geen persoon durfde er nog maar aan te denken om een wedstrijd te gaan organiseren.
 Dat wilde niet zeggen dat er niet werd gelopen. Maar iedereen moest het even voor zichzelf doen, eventueel met een loopmaatje.
 Maar de goesting … die bleef. De loper bleef zitten met zijn honger om zijn trainingen te laten renderen.

  Toen de derde golf in het voorjaar van 2021 stilaan ging liggen, ontstond dan ook onder een aantal intimi het idee om “from scratch” terug iets te gaan opbouwen in Limburg. 
Het jaar was op dat moment al voor de helft voorbij maar toch waren er 3 wedstrijden die zich wilden engageren om een test af te leggen voor een minicriterium, dat, tot veler verbazing, succesvoller bleek dan verwacht. 
In Alken kreeg men 216 deelnemers aan de start (85 + 131), Boekt kreeg er 283  (114 + 169) en het korte seizoen werd afgesloten met de Kerkenloop in Kortessem met 305 deelnemers (154 + 151). Een permanente stijging.

 De initiatiefnemers geloofden dus volop in het nieuwe initiatief en, mede door de positieve impact van dit succes in coronatijden, kunnen we u met de gepaste trots maar in alle bescheidenheid meedelen dat zich 11 organisaties hebben aangediend om in 2022 een volwaardig criterium uit te bouwen.

Dat is een schitterende basis om in het eerste jaar mee van start te gaan. 
De kans bestaat zelfs dat zich in de loop van de volgende weken nog enkele organisaties aansluiten. 
De wedstrijden zijn mooi verdeeld over het jaar met een maandelijkse wedstrijd tussen februari en oktober met een piekmoment in de maand juni.

  Een enthousiaste nieuwe ploeg heeft het heft in handen genomen om de amateurloper van Zuid-Limburg en omstreken opnieuw een uitgelezen kans te geven om zijn favoriete sport op semi-competitief niveau in zijn eigen streek te kunnen uitoefenen.

Wij kiezen er met opzet voor om de organisaties kleinschalig te houden om ook de bescheiden, recreatieve sport(st)er een kans te geven om zijn hobby op een gezellige, amicale manier te kunnen beleven. Dus lopers van ieder niveau zijn van harte welkom. 

Wij hopen jullie in groten getale te mogen ontmoeten op onze organisatie(s).